Patatesli börek, enfes tadı ve çıtır kıvamıyla birlikte sofranızda yer edinebilecek yegane yemek türlerindendir. Peki, sofranıza bu denli yakışacağını iddia ettiğimiz bu pratik lezzet nasıl mı yapılır? İşte ayrıntılar…
Sabah kahvaltısından çay saatine, akşam sofralarından gün davetlerine kadar her öğünde tüketebileceğiniz oldukça basit bir tariftir. Hem doyurucu hem de pratik bu börek, baharatlı patates iç harcı ve çıtır yufkasıyla birlikte damaklarda iz bırakıyor. Peki, bu vazgeçilmez lezzetin sırrı nedir? İşte, Güzelinden bir patatesli börek tarifi…

PATATESLİ BÖREK TARİFİ
Malzemeler
İç harcı için:
4 adet orta boy haşlanmış patates
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
Yufkası için:
3 adet yufka
Sosu için:
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı su
1 yemek kaşığı un
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Susam veya çörek otu
PATATESLİ BÖREK YAPILIŞI
Soğanı küçük küçük doğrayın ve sıvı yağda kavurun.
Ardından salçayı ekleyin.
Haşlanmış patatesleri ezin ve kavrulmuş soğana ekleyin.
Baharatları ilave edip karıştırın.
Hazırladığınız iç harcı soğumaya bırakın.
Bir kapta sıvı yağ, su ve unu çırparak böreğin arasına süreceğiniz sosu hazırlayın.
Yufkayı tezgaha serin ve üzerine hazırladığınız sostan fırçayla sürün.
Yufkayı dört eşit parçaya kesin.
Geniş tarafına patatesli harçtan koyun ve rulo şeklinde sarın.
Dilerseniz gül böreği ya da sigara böreği şeklinde de sarabilirsiniz.
Tüm yufkalar bittikten sonra börekleri yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürün, çörek otu veya susam serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Sıcak sıcak servis edin.
Yanına domates, salatalık ve taze nane ile hazırlayacağınız bir tabak kahvaltılık ya da demli bir çay harika eşlik eder.
Afiyet olsun!