
Lavaboya döktüğümüz haşlanmış patates’in suyu n aslında vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Cilt bakımında, sindirimde, bitkileri beslemede ve mutfakta lezzet katmada gibi birçok alanda etkisi olan bu suyu artık hayatımıza katarak değerlendirme vakti.
Mutfakta genelde patates haşlanırken çıkan bulanık suyu lavaboya dökeriz. Ama uzmanlar, ve beslenme danışmanları uyarıyor: “O su, sağlık dolu bir hazine!” Çünkü Haşlanmış patatesin suyu; içerdiği vitamin, mineral ve faydalı bileşenlerle hem vücuda iyi geliyor hem de birçok alanda kullanılabiliyor. Bu çok yönlü ve doğal şifa kaynağını artık lavaboya dökmek yerine değerlendirmeliyiz.
Vitamin ve mineral deposu
Patates haşlanırken içindeki C vitamini, B vitaminleri, potasyum ve nişasta gibi besin maddeleri suya geçer. Bu yüzden, Lavaboya dökülen patatesin suyu sağlığımız için kaybedilmiş bir mineral demektir. Potasyumdan zengin olan patates suyu kalp ritmini düzenlemeden kas fonksiyonlarına kadar pek çok sistemin çalışmasına katkı sağlar.

Sindirim sistemine yardımcı
Patates suyu, mide asidini dengeleyici etkisiyle bilinir. Gastrit, reflü ve mide yanması gibi sorunlar yaşayanlar sabah aç karnına bir çay bardağı kadar ılık patates suyu içmek, sorunların hafiflemesine yardımcı olabilir. Lif açısından da zengin patates suyu, bağırsak hareketlerini destekleyerek kabızlık sorununa çözüm sağlıyor.
Cilt bakımında doğal tonik
Güzellik uzmanları da mucizevi patates suyunun faydalarının bilincinde. Cildi nemlendiren, lekelerin görünümünü azaltan ve iltihaplanmayı önleyen patates suyu, doğal bir tonik olarak kullanılabilir. Pamuk yardımıyla cilde uygulanan haşlanmış patates suyu, sivilce problemlerinde de fazalasıyla etkilidir.
Bitkilerde can suyu olarak kullanılabilir
Saksı bitkileriniz veya bahçenizdeki sebzeler için doğal bir destek arıyorsanız, haşladığınız patatesin suyunu soğutup bitkilerinize verebilirsiniz. Ama, suyun tuzsuz olmasına dikkat etmelisiniz çünkü tuzlu su bitkilere zarar verebilir.