
Yorgun hissedenler, ısınamayanlar, yersiz kalp çarpıntısı yaşayanlar doktora gittiğinde demir eksikliklerinin olduğunu öğrenirler. Demir vücut sağlımız için fazlasıyla önemlidir. Eksikliğini gidermek için beslenme çok önemlidir.
Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli olan vitamin ve minerallerin eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu vitaminlerden biride demirdir. Demir kandaki oksijen taşıyıp hemoglobinin yapısına kattığı ve hücrelerimizi oksijen buluşturduğu için bu sistem oldukça önemlidir.
Demir eksikliği olduğunda vücutta enerji azalır. Bağışıklık sistemimiz zayıflar ve beyin fonksiyonları zor çalışır. Vücudumuzun demiri kullanabilmesi önemlidir. Ama vücudumuz, demiri kendi başına üretme kapasitesine sahip değildir. Bu nedenle, demir ihtiyacımızı dışarıdan, besinler aracılığıyla veya gerekirse takviyelerle karşılamamız gerekir.

Demir eksikliğimizi gidermek için beslenme düzenimize demir açısından zengin gıdalar eklesekde demir emilimini engelleyecek hatalar yapıyorsak yediğimiz besinlerin etkisi olmaz. Demir emilimini engelleyen faktörler hakkında bilgi sahibi olduğumuzda, hem demir seviyemizi hızla artırabilir hem de demir eksikliğine bağlı sorunlardan kolayca kurtulabiliriz.
Demir emilimini engelleyen faktörler nelerdir?
Bazı besinler, vücudun demiri emmesini engeller. Kepekli gıdalar, yer fıstığı ya da soya gibi yağlı tohumlar, kahve ve çay, kazein proteini içerek gıdalar, kalsiyum tuzları demir emilimini engelleyen besinlerdir.
Demir eksikliğiyle mücadele ederken bu tür gıdaların tüketimini azaltmak veya demir açısından zengin yiyeceklerle aynı anda almamaya özen göstermek faydalı olur. Örneğin, demirden zengin bir yiyecek yemeden 1 saat önce ve yedikten 1 saat sonrasını kapsayacak şekilde çay, kahve tüketmemek demir emilimi için oldukça önemlidir.

Demir zengini ıspanaktan güzel bir yemek yaptınız. Üzerine yoğurt koyarsanız, yoğurt kalsiyum zengini gıdalardan biri olduğu için ıspanaktaki demirden faydalanma ihtimalinizi ortadan kaldırmış olursunuz. Bir parça demir zengini kırmızı etin yanında yediğiniz yoğurt, içtiğiniz ayran da demir emilimini engeller. Süt ürünlerini ve kalsiyum zengini besinleri demir içeren gıdalarla beraber tüketmemeli ve arasına 1-2 saat zaman bırakmalısınız.
Demir emilimini arttırma yolları
Demir emilimine ilaç gibi yetişen başlıca besinler C vitamini bakımından zengin besinlerdir… C vitamini vücuda alınan demirin emilmesini ve kana karışmasını kolaylaştırır. Narenciye ürünleri, portakal, mandalina, limon, domates, brokoli, biber, çilek, greyfurt gibi besinler demir zengini besinlerle beraber tüketilebilir.

Beslenme listenize demir içeriği olarak zengin besinleri ekleyin. Mercimek demir zengini besinlerdir. Salatalarınıza katacağınız 4-5 kaşık haşlanmış mercimek, marula katacağınız çeyrek demet çiğ ıspanak, ara öğünlerinizde tüketeceğiniz kur siyah erik, kuru siyah üzüm, kuru vişne gibi yemişler günlük demir tüketiminizi artırır.
Tükettiğiniz besinleri A vitamininden ve Beta Koratenden zengin besinlerle çeşitlendirilebilir. Beta Karoten kırmızı ve turuncu renkli bitkisel gıdalarda bulunur. Demir zengini besinleri A vitamini ve Bata Karoten zengini besinlerle tükettiğinizde emilimi daha kolay olur.