
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, “Protein kaynaklarına ulaşım zorlaştıkça, işlenmiş gıdalara yönelim arttı. Dengeli beslenme sağlanmadığında birçok vitamin eksikliği ortaya çıkıyor” dedi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, B12 vitaminin eksikliğini önlemek için dengeli ve yeterli beslenmenin önemini vurguladı. Bulut, “Sağlıklı bireylerde yeterli ve dengeli beslenme sağlandığında B12 eksikliği beklemiyoruz. Ancak bazı hastalıklar veya kullanılan ilaçlar B12 emilimini etkileyebilir” dedi. B12 eksikliğinin tıbbi olarak doktorlar tarafından belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Bulut, “Eksiklik durumunda, gerekliyse takviye edilmesi gerekir. Ancak genellikle et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinleri yeterli tüketmek, eksikliği önlemek için yeterlidir. Günlük olarak 2 su bardağı süt veya yoğurt, 2-3 köfte büyüklüğünde et, tavuk ya da balık tüketmek önemlidir” dedi.
” Sağlıklı beslenilmeli”
B12 eksikliğinin artmasına dikkat çeken Bulut, “Protein açısından zengin gıdalar ekonomik olarak erişimi zorlaşan besinler haline geldi. Bunun yanı sıra işlenmiş ve paketli gıdalara yönelim arttı. Özellikle gençler ve çocuklar ara öğünlerde sağlıklı alternatifler yerine paketli ürünleri tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
“Ara öğünlerde bir paket gıda almak yerine süt, ayran, kefir ya da meyve tercih edilmeli. Aksi halde sadece B12 değil, birçok vitaminin eksikliği söz konusu olur. Sağlıklı beslenme, hastalıklardan korunmak ve tedavi sürecini desteklemek için büyük önem taşır” diye belirtti.
“B12 vitamini faydaları”
B12 vitamini, hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunan ve vücudun düzgün çalışması için hayati öneme sahip bir vitamindir. Vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretiminde, sinir hücrelerinin sağlığında, hücresel metabolizmada ve DNA sentezinde kritik bir rol oynar. Yeterli B12 alımı, kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutmanın yanı sıra, kemik, saç, cilt ve tırnak sağlığını da destekler. Ayrıca, anemiyi önleyerek yorgunluk ve zayıflık hissini azaltır.
B12 vitamini eksikliği, anemiye yol açabilir. Aneminin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, ciltte solgunluk ve nefes darlığı yer alır. Bunun yanı sıra, B12 eksikliği hafıza sorunları, konuşma güçlüğü, el ve ayaklarda uyuşma, iştah kaybı, kilo kaybı ve sindirim problemleri gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir. B12 eksikliği anemisi, kas zayıflığı, yürüme güçlüğü, depresyon, ishal, bulantı, yorgunluk ve kalp ritminde düzensizlik gibi belirtilerle de kendini gösterebilir.
Kaynak:https://www.dha.com.tr/saglik-yasam/yanlis-beslenme-b12-eksikligini-artiriyor-2613615