
Yeni yapılan bir araştırmada, Mars’taki toz fırtınalarının hastalık riskinin artmasına ve solunum problemlerine yol açabileceği keşfedildi.
ABD’deki Güney California Üniversitesi (USC) Keck Tıp Fakültesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Mars’taki toz fırtınalarının solunum problemlerine ve hastalık riskinin artmasına sebep olabileceğini ortaya koydu.
Mars’Taki toz fırtınaları, güneş panellerinin üzerine birikerek enerji üretimini engelleyebiliyor ve elektronik sistemlerde aksamaya da sebep olabiliyor. 2018 ve 2022 yıllarında, NASA’nın Opprtunity keşif aracı ve InSight iniş aracı, toz fırtınaları sebebiyle çalışamaz hale gelmişti. Bilim insanları, insanlı görevlerde bu fırtınaların çok daha büyük riskler taşıyabileceğini söylüyor.
NASA ve Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMS), önümüzdeki yıllarda astronotları Mars’a göndermeyi planlıyor. Bu görevler sırasında mürettebatın aylarca yüzeyde çalışması ve uzun süreli yaşam alanları kurması bekleniyor.
Araştırmayı yöneten USC Tıp Fakültesi’nden Dr. Justin L. Wang ve ekibi, Mars tozunun insan sağlığı üzerindeki etkilerini detaylı şekilde inceledi.Çalışmaya NASA’nın Johnson Uzay Merkezi, UCLA Uzay Tıbbı Merkezi ve Colorado Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar da katıldı. Dr. Wang, Mars yüzeyinde bol miktarda bulunan bazalt ve nanofaz demirden kaynaklanan demir tozlarının, solunum yolu hastalıklarına neden olabileceğini belirtti.
Araştırmacılar, alınması gereken en önemli önlemin filtreleme sistemleri ile tozu ortamdan uzaklaştırmak ve tozun yaşam alanlarına girmesini engellemek olduğunu belirtiyor. NASA ve diğer uzay ajansları, bu tür sağlık risklerini azaltmak adına özel koruyucu kaplamalar, elektrostatik spreyler ve tozu uzaklaştırabilecek yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Artemis Programı ve gelecekteki Mars görevleri ilerledikçe, uzay tıbbı alanında da önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.