Sinsice İlerleyen Safra Kesesi Taşı Hakkında Bilinmeyenler

Safra kesesi, sindirim sistemimizin önemli organlarındandır. Obezite, sık doğum yapma, hızlı kilo alıp verme ve genetik yatkınlık gibi nedenler safra kesesi taşı oluşumuna neden oluyor. Prof. Dr. Cemalettin Aydın, safra kesesi taşlarının oluşumu ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

safra kesesi, Karaciğerin alt yüzeyinde yer alır. karaciğerde üretilen safrayı depolayarak sindirime yardımcı oluyor. Yağlı yiyecekler tüketildiğinde, safra kesesi kasılarak safrayı ince bağırsağa gönderir. Ama zamanla, çeşitli nedenlerle safra kesesinde taşlar oluşabiliyor.

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, taşların bazen belirti vermeden varlıklarını sürdürebileceğini, ama bazen ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Hızlı kilo değişimi yaşayanlar dikkat!

Prof. Dr. Aydın, “Obez bireyler, sık doğum yapmış kadınlar, hızlı kilo alıp verenler, 40 yaş üstü bireyler ve beyaz tenli kişiler.

Özellikle obezite cerrahisi geçiren veya haftada 1.5 kg’dan fazla kilo kaybeden bireylerde, ameliyattan sonraki 6 hafta içinde taş oluşma riski belirgin şekilde artmaktadır” ifadelerini kullandı.

Ciddi sağlık problemleri yaratabilir

Prof. Dr. Aydın, safra kesesi taşlarının bazen hiçbir belirti vermese de zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin belirtti ve “Safra kesesi iltihabı, safra yollarının tıkanması ve buna bağlı gelişen sarılık Pankreas iltihabı ve büyük taşlarda safra kesesi kanseri riski ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Aydın, günümüzde safra kesesi taşlarının böbrek taşları gibi eritilemeyeceğini veya ses dalgalarıyla kırılarak çıkarılamayacağını’ da sözlerine ekledi.

Safra kesesi taşları bazen tesadüfi tespit ediliyor

Prof. Dr. Aydın, safra kesesi taşlarının genetik yatkınlıkla ilişkili olabileceğini belirterek, bu taşların bazen hiçbir belirti göstermeden, yalnızca karın ultrasonu sırasında tesadüfen tespit edilebildiğini söyledi. Bu duruma asemptomatik safra kesesi taşı adı verildiğini ifade etti.

Asemptomatik vakaların yıllık yüzde 1-3 oranında semptomatik hale geldiğini ve genç bireylerde de ilerleyen dönemde belirti gösterebildiğini belirtti. Safra kesesi alındığında, ana safra kanalının üç hafta içinde bu görevi üstlenerek sindirime yardımcı olmaya devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aydın, özellikle şeker hastalarında ve genç bireylerde safra kesesi taşı tespit edildiğinde cerrahi müdahalenin önerildiğini ifade etti.

Kaynak:https://www.hurriyet.com.tr/aile/galeri-agri-yok-belirti-yok-sinsice-ilerliyor-safra-kesesi-tasi-neden-olusur-42760293/8

Related Posts

Gerçek, doğal zeytinyağını anlamanın yolları

Zeytinyağı, sadece yemeklere lezzet katmakla kalmaz; aynı zamanda insan sağlığı için de çok önemli bir gıdadır. Antioksidanlar açısından zengin olması, kalp sağlığını desteklemesi, cilt ve saç üzerinde olumlu etkiler sağlaması…

Bahar Gribinden Korunmanın Yolları

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte gripte kendini göstermeye başladı. Ama gribi alerjiyle karıştırmamak ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Bahar gribi, mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla kendini gösterir, soğuk algınlığına benzer belirtilerle kendini…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir