İklim Kanunu Nedir? İşte 14 Soruda 14 Cevap!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi için TBMM’de görüşmeye başladı. Merak edilen soruları da işte böyle yanıtladı:

1-İklim Kanunu’na neden ihtiyaç duyuldu?

İklim Kanunu’nun temel amacı olarak, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme olarak yanıtlandı. Kanun, afet risklerinin azaltılması ve iklime karşı dirençli şehirlerin oluşturulması için kritik bir öneme sahip. Kanun, su ve gıda güvenliğinin sağlanmasında, yenilenebilir enerji kapasitelerini artırılarak enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında, ormanların ve yeşil alanların artırılmasında, biyoçeşitlilik ve doğal kaynakların korunması gibi maddelerde yol haritası oluşturacak.

2- Kanun hangi sektörleri ilgilendirecek?

Kanun teklifi şehirleri, tarımı, yeşil alanları, hayvancılığı, altyapıyı, su kaynaklarını koruyacak; enerji, ulaştırma ve sanayi gibi sektörleri teknolojik ve çevre dostu yapıya kavuşturacak bir yaklaşımla hazırladı.

3- Yerel düzeyde hangi adımlar atılacak?

Her ilde vali başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile yerel yönetimlerin temsilcilerinden oluşan İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Her ilin kendi şartları düşünülerek o ile özel eylem planları hazırlanacak.

4- İklim kaynaklı afetlere karşı hangi tedbirler alınacak?

İklim değişikliğine bağlı afetlerin neden olduğu kayıp ve zararların azaltılması amacıyla risk değerlendirme, izleme, bilgilendirme ve erken uyarı sistemleri; bütünleşik afet yönetimi esas alınarak geliştirilecek.

5- Su yönetimi ve arazi tahribatının önlenmesi için neler yapılacak?

Orman, tarım, mera ve sulak alanlarda iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için su kaynaklarının etkin yönetimi sağlanacak. Denizel ve karasal korunan alanların niteliği ve oranı yükseltilecek. 

6- Temiz teknoloji nasıl yaygınlaştırılacak?

Kanun teklifi, hidrojen teknolojisi gibi yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması için kamu, özel sektör ve kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilmesini, bu alanlarda çalışmalar yapılmasını teşvik edecek.

7- İklim değişikliği ve yeşil dönüşüm farkındalığı için ne yapılacak?

Eğitim ve bilinçlendirme programları düzenlenecek. Tüm eğitim düzeylerinde müfredat ve öğretim programlarının güncellenmesi ve yeşil iş gücünün yetiştirilmesi için gerekli çalışmalar ilgili bakanlıklarla koordineli olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılacak.

8- Türkiye Yeşil Taksonomisi ne getirecek?

Türkiye Yeşil Taksonomisi, yatırımın gerçekten çevreci ve iklim değişikliğini olumsuz etkilemeyen yatırım olup olmadığını belirleyerek, ulusal yatırım imkanlarını artıracak ve ülkemize uluslararası finans akışlarını hızlandıracak.

9- Türkiye Emisyon Ticaret Sistemi ile ne sağlanacak?

Türkiye’de ilk defa uygulanmaya başlayacak olan bu sistem sayesinde iklim değişikliğiyle mücadelede sera gazı emisyonları maliyeti etkin bir şekilde azaltılacak. Böylece sanayi tesislerinde Yeşil Dönüşüm kapsamında daha verimli, daha temiz ve daha rekabetçi imalat sağlanacak.

10- İklim Kanunu sadece ticaret sistemine mi yönelik?

İklim kaynaklı afetlere dirençli şehirler kurmak, su ve gıda güvenliğini sağlamak, Sıfır Atık sistemini yaygınlaştırmak, yenilenebilir enerji ve temiz teknoloji kullanımını artırmak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bir çevre bırakmak, tarımsal alanları ve biyolojik çeşitliliği korumak için gerekli düzenlemeleri içeren bir kanun. 

11- ‘İklim Kanunu tarımsal faaliyetleri bitirecek, yapay gıda getirecek’ iddiası doğru mu?

İklim kanunu, organik tarımı ve hayvancılığı desteklemekte ve bu yaklaşımı gıda güvenliği bağlamında öncelemekte.

12- Kanunla vatandaştan karbon vergisi mi alınacak?

Hayır. Kanunda vatandaştan vergi alınmasına ilişkin bir düzenleme yok.

13- Kanunla kömür, petrol kullanımı tamamen kalkacak mı?

‘Kanunla kömür, petrol kullanımının tamamen kaldırılacağı’ iddiası gerçeği yansıtmıyor. Kanun, çevre dostu temiz enerjiyi teşvik etmeyi amaçlıyor. 

14- Karbon ayak izi ne getirecek?

Karbon ayak izi, üretimde ortaya çıkan emisyon faaliyetleriyle, çevreye verilen zararı ifade eden sera gazı emisyonunun karbondioksit karşılığı anlamına geliyor. Bireysel, toplumsal ve sosyal açıdan özgürlüklerin kısıtlanmasına dair bir durum yok. Hedef özellikle sanayideki üretim aşamasında enerji verimliliği ile yeni teknolojilerin kullanılarak üretilmesi, doğal kaynakların ve çevrenin korunması.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/dunya/netanyahu-trumpa-sikayete-gitti-turkiye-ovgusu-dinleyip-dondu-42756633

Can

Related Posts

15 Nisan Ne Günü? 15 Nisan’ın Önemi ne ?

15 Nisan, dünya çapında kutlaması yapılan ”Dünya Sanat Günü” olarak adlandırılan özel bir gündür. Bu özel günde, yaratıcılığa teşvik etmek, kültürel çeşitliliği kutlamak ve sanatın insan üzerindeki önemi vurgulanmaya çalışılır.…

Canınız Hamur İşi mi Çekiyor? Bu Lazanya Şahane!

Su böreği gibi ama zahmetsiz! Mutfakta pratikliğe önem veren şeflerimizin favorisi olacak. İşte lazanyanın tarifi! Su böreği yaparken yoruluyor musunuz ? O halde mutfakta işinizi kolaylaştıracak bu pratik tarif hoşunuza…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir