
Mısır gevreklerinden meyveli yoğurtlara kadar çocukların favorisi olan birçok yiyecek sağlıksız içeriklere sahip. Doktorlar, özellikle beş tanesinden kesinlikle uzak durulması gerektiğini söylüyor. Bu yiyeceklerden uzak durmak, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerini gelişmelerini sağlar.
University College Dublin’deki araştırmacılar, İngiltere ve İrlanda’da yaşları iki ile yedi arasında değişen ve slushie (dondurulmuş aromalı içecek) içtikten kısa bir süre sonra acil tedaviye ihtiyaç duyan 21 çocuğun vakalarını incelediler. Çocukların çoğu bilincini kaybetti ve kanlarında düşük şeker ve yüksek asit belirtileri gösterdi, dördünün beyin taramasına ihtiyacı vardı ve hatta biri nöbet geçirdi.
1-SLUSHİE
buz, şurup ve tatlandırıcılardan oluşan bir içecektir. Slushilerdeki sorunlu bileşen gliseroldür.
Prof. Crushell, şekere alternatif olarak kullanılan gliserolü şöyle açıklıyor: “Eğer bir çocuğa yüksek dozda gliserol verirseniz metabolizması bununla baş edemez. Çocuğun vücudundaki glikoz metabolizmasına müdahale ederek kan şekeri seviyelerinde düşüşe neden olur ve bu da hipoglisemi ve bilinç kaybıyla sonuçlanabilir.”
Gıda Standartları Ajansı’nın (FSA) mevcut tavsiyesine göre beş yaşından küçükler bu içeceklerden uzak durmalı ve 11 yaşından küçükler de bir taneden fazla içmemelidir.

2- TAHIL BARLARI
Sağlıklı görünsede yüksek derecede şeker içeriyorlar.sağlıklı olarak pazarlanmalarına rağmen rafine tahıllar, sağlıksız yağlar ve yüksek miktarda şeker içermeleridir. Rafine tahıllar, kepek ve rüşeym kısımlarının çıkarılması için işlenir, bu da onları daha ince ve daha uzun ömürlü yapar, ancak tam tahıllardan daha az besleyicidir.
B vitaminleri, demir ve diyet lifi de dahil olmak üzere besin maddelerinden yoksun bırakır. Lambert, birçok tahıl barının, özellikle de çocuklara pazarlananların, nemli kalmalarını sağlamak ve kuru ya da ufalanmış olmalarını önlemek için nemlendirici olarak gliserol de içerebileceğini söyledi.
3-JELİBON
Lambert, “Jelibonlar esasen saf şekerdir ve bunları sık sık tüketmek kan şekeri seviyelerini yükseltebilir ve kısa bir süre sonra enerji çökmesine yol açabilir. Zamanla, yüksek şekerli diyetler çocukluk obezitesi, Tip 2 diyabet ve kötü ağız sağlığı riskini artırabilir. Küçük çocuklar da kan şekerinin yükselmesi sonucu ruh halleri, davranışları ve odaklanmaları üzerinde olumsuz etkiler yaşayabilir” diyor.

4-AROMALI YOĞURTLAR
Aromalı yoğurtlar pek çok çocuğun beslenme çantalarının vazgeçilmezidir. Ancak, markalar genellikle düşük yağlı içerikleriyle övünürken, yüksek şeker seviyeleri konusunda dikkat çekici bir şekilde sessiz kalmaktadırlar. Yine bu sağlıklı görünen gıda, çocuklarda obezite, diş çürümesi ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilecek gizli şekerlerle doludur.2021 yılında yapılan bir araştırma, çocuklara yönelik olarak pazarlanan yoğurtların yaklaşık üçte ikisinin dört ila altı yaşındaki bir çocuğun günlük maksimum şeker alımının en az üçte birini sağladığını, çocuk dostu ambalajlı yoğurtların ise sadece 20’de birinin düşük düzeyde (yeşil) şeker içerdiğini ortaya koydu.
5-MARSHMALLOW
Lambert, “Marshmallowların neredeyse %100’ü şekerdir ve hiçbir besin değeri yoktur. Dişlere yapıştıkları için diş çürümesini teşvik ederler ve kana hızlı bir şeker salınımı sağlayarak kısa bir süre sonra enerji çökmesine yol açabilirler,” diyor.
Kaynak: Hürriyet