
İzmir’in doğa ve kültürle iç içe yürüyüş rotası Efeler Yolu’nun, Avrupa Konseyi Kültür Rotaları ağına dahil edildiği açıklandı.
Ege Üniversitesinden (EÜ) yapılan duyuruda, Efeler Yolu’nun Türkiye’den Avrupa Konseyi Kültür Rotaları ağına dahil 12’nci rota olduğu ifade edildi.
Ayrıca yolun, Türkiye’den Avrupa Konseyinin Yaylacılık Patikaları ağına dahil edilen ilk kültür rotası olma özelliği taşıdığı belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Efeler Yolu Projesi Yürütücüsü EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Özkaya, yolun kısa sürede hem ulusal hem de uluslararası düzeyde ilgi görmesinin, bu toprakların kültürel, tarihi ve doğal mirasın evrensel değer taşıdığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Efeler Yolu’nun uluslararası alandaki görünürlüğünün önemini anlatan Özkaya, şu ifadeleri kullandı:
“Çeşitli platformlarda yer almak, Efeler Yolu’nun sürdürülebilir kültür rotası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ortaya koyuyor. Bu başarı sadece yürüyüş rotasının değil, aynı zamanda Batı Anadolu’nun zengin hikayesinin de dünyaya anlatılmasıdır. Efe, zeybek kültürünün tüm dünyaya daha etkili şekilde tanıtılmasıdır.”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Efeler Yolu’nun listeye eklenmesiyle bölgenin uluslararası tanınırlığının arttığını ve Anadolu’nun kültürel zenginliğinin Avrupa sahnesine taşındığını söyledi.
Efeler Yolu
Ege Bölgesi’nin doğası ve kültürel değerlerini yansıtan yaklaşık 500 kilometrelik Efeler Yolu, İzmir’in Bornova ilçesinden başlayarak Nif Dağı ve Bozdağ sıradağlarını aşıp Selçuk’taki Meryem Ana Evi’nde sona eriyor.
Efeler’in Kurtuluş Savaşı döneminde düşman için hazırlandığı ve karargah olarak kullandığı alanları ve patikaları da kapsayan yürüyüş yolu, ismini bu özelliğinden alıyor. Yaylalar, dağ geçitleri, tarihi yapıları ve Ege’nin kültürel mirasıyla harmanlanmış kırsal mahalleleri bulunduran rota, milli duygular ile iç içe doğa yolculuğu sunuyor.
Kaynak: https://www.egedesonsoz.com/efeler-yolu-avrupa-konseyi-kultur-rotalari-agin