
Sivas’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle valilik, belediye ve Kültürel Miras Diplomasisi Derneği iş birliğinde düzenlenen “Yaşayan Miras Festivali”, Türkiye’nin dört bir yanından gelen sanatseverlerin katılımıyla başladı.
Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen ve üç gün sürecek olan festivalin açılışına Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Baker, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Aziz Erdoğan ile somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı 50 sanatçı katılım sağladı.

Festivalde konuşan Vali Yılmaz Şimşek, “Sivas birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kültür ve tarih şehridir. Sivas el sanatları ve zanaat dallarında da kendini göstermiş bu anlamda tüm dünyaya adını duyurmuş bir şehirdir. Yüzyıllar boyunca Anadolu’nun kültür ve sanat merkezlerinden birisi olan Sivas sanatçı ve zanaatkarlarıyla da ön plana çıkmıştır. Halı, kilim, ağızlık, bıçakçılık, gümüş işçiliği, bağlama yapımı, çömlekçilik, tarak işçiliği ve çorap örücülüğü yapılan köklü el sanatlarımız arasındadır. Bu zanaatlarımızı hatırlamak ve gelecek kuşaklara onları aktarmak için bu festivali tertip etmiş durumdayız. Burada sadece bir festival havası yaşamayıp köklerimiz ve kadim mirasımıza sahip çıktığımızı bu güzel kültür buluşması vesilesiyle herkese göstermiş olacağız. Geleneksel el sanatlarımız sadece birer estetik ürünü değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi bir kültürel hafıza ve milletimizin ruhunu yansıtan değerlerdir” diye konuştu.

Kültürel Zenginliğimize Değer Katacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, yaşayan miras festivallerini Türkiye’nin farklı şehirlerinde hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade etti., “Bu festivaller, ülkemizin kültürel ve turistik tanıtımına ciddi katkılar sağlıyor. Elbette bunun yanında festivallerimiz, düzenlendiği şehirlerimizin sanatsal ve kültürel ortamının canlanmasına ve gelişimine de katkı sunuyor. En önemlisi de yerel sanatçılarımızın ülkemizin dört bir yanındaki sanatçılar ile diyaloglarını ve iş birliklerini artırmaları noktasında büyük bir fayda sağladığının da altını çizmek isterim. Festivalimiz artık sadece geleneksel el sanatçılarımızın katıldığı bir etkinlik değil. Bakanlığımıza kayıtlı somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı olan karagöz ve kukla sanatçılarımız, meddahlarımız ve âşıklarımızın da katıldığı oldukça zengin bir program. Düzenlediğimiz bu festivaller, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak adlandırdığımız el sanatları ustaları için ürettiklerini sergiledikleri, bilgilerini ve ustalıklarını paylaştıkları tabiri caizse bir alışveriş ortamı. Usta-çırak ilişkisi geleneğiyle sanatlarımızı ve kültürümüzü yaşatma noktasında ise bu etkinlikler hayati bir role sahip. Bu noktada, kültürel ve sanatsal mirasımızın gelecek kuşaklara en özgün ve saf haliyle aktarılması için büyük emek ve çaba gösteren kıymetli ustalarımıza huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu festivalin, Sivas’ımızın kültür-sanat dünyasına değerli katkılar yapacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından festivalin açılışı yapıldı. Vali Yılmaz Şimşek ve beraberindekiler, açılış sonrasında zanaatkarların el emeğiyle ürettikleri ürünleri yakından inceledi.
Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/kultur-sanat/sivas-yasayan-miras-festivali-basladi-7349249