
Kentucky ve Florida Üniversiteleri’nden bilim insanları tarafından yapılan çalışmaya göre, akciğer kanseriyle beslenme arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı.
Hava kirliliği ve sigara kullanımı gibi bilinen risk faktörlerinin yanı sıra, vücudun glikozu depolama şeklinin de hastalığın oluşmasına neden olabileceği bildirildi. Yapılan araştırmaya göre glikojen adı verilen ve vücutta glikozu depolayan molekülün bazı akciğer kanseri türlerinin gelişmesinde etkili olabileceği belirlendi. Bu bulgu, hastalığın biyolojisini anlamada önemli bir adım olarak değerlendirilmekte.
Çalışmada, ‘uzaysal metabolomik’ adı verilen ileri düzey bir analiz yöntemi kullanıldı. Bu teknik, araştırmacılara doku içerisindeki küçük moleküllerin konumlarını yüksek hassasiyetle inceleme imkanı sunuyor. Ekip, bu yöntemi kullanarak glikojenin belirli akciğer kanseri hücrelerinde yoğunlaştığını ortaya koydu.

Florida Üniversitesi’nden moleküler biyolog Ramon Sun, geliştirilen analiz platformuyla hastalıkların moleküler düzeyde adeta gözle görülür hale geldiğini belirtti. Sun, “Bu platform sayesinde, araştırmacılar daha önce fark edilmeyen moleküler örüntüleri ve etkileşimleri büyük bir detay ve derinlikle gözlemleyebiliyor” ifadelerini kullandı.