
Bilim insanları, yaptıkları araştırmada hazır yemeklerin biyolojik yaşlanmayı fazlası hızlandırabileceğini söyledi.
Biyolojik yaş, hücrelerinin yaşını yansıtıyor bu kronolojik yaştan farklıdır. Bilim insanları, biyolojik yaşın, hastalık riski ve yaşam süresiyle ilişkili olduğunu söylüyor. Bu fark, DNA’daki kimyasal değişiklikleri analiz eden ‘epigenetik saatler’ aracılığıyla ölçülüyor.
Araştırmada sağlıksız beslenmenin hücresel düzeyde yaşlanmayı hızlandırdığını kanıtladı. Araştırmaya göre, özellikle sebze ve meyve tüketimi düşük, kırmızı et, hazır yemek ve şekerli içecek tüketimi yüksek olan bireylerde biyolojik yaşlanma süreci daha hızlıdır.
Araştırma, aynı genetiğe sahip ikizler üzerinde yapıldı. Sağlıklı beslenen bireylerde biyolojik yaşlanmanın daha yavaş olduğu görüldü. Bulgular, genetik kadar yaşam tarzı ve beslenmenin de yaşlanma sürecinde etkili olduğunu gösterdi.
Genç yaşta sağlıksız beslenmek hücresel yaşlanmayı arttırıyor
Uzmanlar, genç yaşta sağlıksız beslenmenin hücresel yaşlanmayı erkenden başlatıyor. Bu, uzun sürede kalp-damar hastalıkları, diyabet ve nörolojik bozukluklar gibi sağlık sorunlarını arttırıyor.
Bilim insanları, hızlı ve dengesiz yemek yemek sadece kilo ya da sindirim sistemi sorunlarıyla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda vücudun yaşlanma sürecini de etkileyebileceğini belirtiyor.