
Yapay tatlandırıcı, beyindeki ‘açlık noktalarındaki’ noktaları arttırdığı tespit edildi.
Güney California Üniversitesi’nden bilim insanları, sukralozun beyinde iştahı ve vücut ağırlığını düzenlemesiyle bilinen hipotalamus bölgesindeki aktiviteyi artırdığını keşfetti.
Araştırma, 75 katılımcıya yapıldı. Deneyde katılımcılar düşük kalorili tatlandırıcı içeren ve sadece su içince beynin nasıl tepki verdiği incelendi. MRI taramaları, kan örnekleri ve açlık anketleriyle desteklenen bu araştırma, ‘sukraloz’ adlı tatlandırıcının tüketiminin hipotalamus beyin bölgesinde artan aktiviteye neden olduğunu gösterdi.
Sukraloz obeziteli bireyleri daha çok etkiliyor
Uzmanlar, sukraloz tüketiminin hipotalamus ile beynin motivasyon ve karar alma merkezleri arasındaki bağlantıyı güçlendirdiğini gözlemledi. Özellikle obez bireylerde bu etkinin daha belirgin olduğu belirtildi.
Araştırmanın yazarlarından Dr. Kathleen Alanna Page, tatlandırıcıların beyin üzerindeki olumsuz etkilerinin, insanların yeme alışkanlıklarını değiştirebileceğini ifade etti. Dr. Page, vücudun tatlandırıcıdan kalori beklerken bu kaloriyi alamadığında, beynin zamanla daha fazla tatlı ve yiyecek isteyeceğini vurguladı.
Araştırma ayrıca, sukraloz içeren içeceklerin, şekerli içeceklerle karşılaştırıldığında iştahı azaltan hormonları üretmediğini gösterdi. Uzmanlar, bu durumun sukralozun iştah üzerindeki etkilerinin şekerle aynı olmadığını ve obezite riski taşıyan bireylerde daha belirgin bir etki yarattığını düşünüyor.
kaynak:https://www.haberturk.com/arastirma-yapay-tatlandiricilar-istahi-artiriyor-3780218?page=2