
Malezya’nın Terengganu’da yapılan araştırmada, dünya sağlını tehdit eden antibiyotiğe bile dirençli bakterilerin olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, bulunan bakterinin, ölümcül enfeksiyonlara neden olan ve çok sayıda antibiyotiğe direnç geliştiren Acinetobacter baumannii türüne ait olduğunu ve küresel ölçekte yaygınlığı bilinen GC2 soyundan geldiğini açıkladı.
9 yıl boyunca bakteriler incelendi
2011 ile 2020 yılları arasında, uluslararası araştırma ekibi Terengganu’daki sağlık tesislerinden toplanan 126 bakteriyi inceledi. İncelemenin sonucunda, bakterinin bir çok antibiyotiğe dirençli olduğu ve özellikle de karbapenem grubu antibiyotiklere karşı yüksek düzeyde direnç gösterdiği keşfedildi.
Karbapenemler, genellikle Acinetobacter baumannii gibi dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde son çare olarak başvurulan antibiyotikler arasında yer alıyor. Bu antibiyotiklerin etkisiz kalması, hastane kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde ciddi zorluklar doğurabilir.
Plazmidler direncin kaynağı
Araştırmanın %97’sinde antibiyotik direncinin yayılmasından sorumlunun plazmid DNA’ların olduğu tespit edildi. Plazmidler, bakteriler arasında genetik bilgi alışverişini sağlayarak direnç genlerinin hızla yayılmasını sağlıyor.
Araştırma, prestijli bilimsel yayınlardan Microbial Genomics dergisinde yayımlandı. Bulgular, sadece Malezya’yı değil, küresel sağlık sistemlerini de yakından ilgilendiren bir tabloyu gözler önüne serdi.
Takipsizlik büyük risk!
Birmingham Üniversitesi’nden Dr. David Cleary, gelişmekte olan ülkelerde antibiyotik direncine ygerekli önemin gösterilmediğini söyledi. Cleary, “Bu tehlikeli A. baumannii ailesinin hastanelerde yayılmaya devam ettiğine dair yeni kanıtlar elde ettik. Ancak düşük ve orta gelirli ülkelerden gelen veriler hâlâ çok yetersiz. Hastalığın nasıl evrildiğini anlamak ve etkili tedaviler geliştirmek için gözetim sistemlerine yatırım yapılması şart” ifadelerini kullandı.
Dr. Cleary, GC2 soyunun baskınlığı ve karbapenem direncinin yüksekliğinin, özellikle bağışıklığı zayıf hastalar açısından büyük bir tehdit olduğunu söyledi.
Uluslararası birlik hayati olarak önemli
Araştırmanın başyazarı ve Malezya Sultan Zainal Abidin Üniversitesi’nden Prof. Chew Chieng Yeo da uluslararası düzeyde bilgi paylaşımı ve ortak araştırma çalışmalarının önemini vurguladı. “Çalışmamız, çoklu ilaç direncine sahip bakterilerin yayılımına karşı küresel bilimsel dayanışmanın ne kadar gerekli olduğunu açıkça gösteriyor. Bazı bölgelerde veri eksikliği varken bu iş birliği daha da kritik hale geliyor” dedi.
DSÖ: Bağışıklığı düşük hastalar risk altında
Dünya Sağlık Örgütü Acinetobacter baumannii’yi “kritik öncelikli tehdit” olarak sınıflandırıyor. Kan, akciğer, idrar yolu ve yara enfeksiyonlarına neden olabilen bu bakteri, özellikle yoğun bakım servisleri gibi hastane ortamlarında bağışıklık sistemi zayıf hastalar risk altında.