
ABD’li bilim insanlarının kalp düzenleyici olarak geliştirilen cihaz, ışıkla kontrol edilip belli bir zamandan sonra insan vücudunda eriyerek zamanla yok oluyor.
Bilim insanları, insanlar üzerinde test edilmesine hala zaman olduğunu söyledi. Ancak buna rağmen kablosuz kalp pili, tıpta devrim yaratan buluş olarak değerlendiriliyor.
Yeni bir alternatif seçenek oldu
Dünyada milyonlarca insan, kalp ritimlerini düzenlemek amacıyla elektriksel uyarılar gönderen kalıcı kalp pillerine ihtiyaç duyuyor. Ancak yeni geliştirilen cihaz, özellikle doğuştan kalp hastalığı olan ve ameliyat sonrası geçici bir kalp piline ihtiyaç duyan bebekler için önemli bir çözüm sunması bekleniyor. Bu yenilik, bu özel durumdaki hastaların yaşam kalitesini artırmak için büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.
Şuan ki geçici kalp pilleri, kalp kasına dikilen elektrotlar ve hastanın göğsüne bağlanan kablolarla çalışıyor. Ama pil çıkarılınca bazı komplikasyonlar yaşanabiliyor. Örneğin, 2012 yılında geçici kalp pili çıkarılan ABD’li astronot Neil Armstrong’un iç kanamadan hayatını kaybettiği biliniyor.
Zamanla kendi kendine eriyor
Mikro kalp pili 1 milimetre kalınlığında, 3,5 milimetre uzunluğundaki kablosuz kalp pili, bir enjektör ucuna sığacak kadar küçük.
Cihaz, hastanın göğsüne yapıştırılan yumuşak bir yama ile eşleştiriliyor. Yama, düzensiz kalp atışlarını tespit ettiğinde, ışık sinyalleri göndererek kalp piline hangi ritmi uyaracağını bildiriyor.
Elektrik enerjisini, vücut sıvıları aracılığıyla kimyasal enerjiden üreten bir galvanik hücre ile çalışan cihazın, şu ana kadar fareler, sıçanlar, domuzlar, köpekler ve laboratuvar ortamındaki insan kalp dokularında başarılı sonuç verdiği vurgulandı.

Tıpta devrim yaratan gelişme
Buluşun yazarı, ABD Northwestern Üniversitesi’nden Prof. John Rogers, kalp pilinin 2 ila 3 yıl içinde insanlarda test edilmeye başlanabileceğini belirtti.
Çalışmayı değerlendiren Chicago Üniversitesi’nden Bozhi Tian ise “Bu yeni kalp pili, tıbbi teknolojide bir devrim niteliğinde. Sadece kardiyoloji alanında değil, sinir yenilenmesi, yara iyileşmesi ve akıllı implantlar gibi birçok alanda yeni imkanlar sunabilir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, kalp hastalıkları dünya genelinde en fazla ölüme yol açan hastalıklar arasındadır.
Kaynak:https://www.ensonhaber.com/saglik/dunyanin-en-kucuk-kalp-pili-gelistirildi