
Gece yemek yemenin kötü uyku ve sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğunu bildiğimiz halde atıştırmak isteği duyabiliyoruz. Sağlıksız gece atıştırmalıkları yerine sağlıklı alternatifler tüketilmelidir.
Telegrap’a konuşan Klinik beslenme uzmanı ve sağlık koçu Stephanie Moore, “Gece geç saatlerde atıştırmak pek çok insan için büyük bir sorun, danışanlarımla ele almaya çalıştığım ilk konulardan biri.” dedi.
Bisküvi yerine tahıl barları tüketin
Bisküviler ani kan şekeri iniş çıkışlarını tetikler. Kısa vadede ise yetersiz uyku ve kilo alımına neden olurlar.
Dondurma yerine meyveli yoğurt yiyin
Dondurmaların çoğu, ilave süt yağı, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve diğer katkı maddeleriyle yüklü ultra işlenmiş bir gıdadır. Dondurma tükettikten sonra dramatik insülin artışı normal uyku düzeninizi bozar ve ertesi sabah kendinizi kötü hissedersiniz.
Geceleri yenebilecek en iyi yiyecekler sindirim sistemi için en kolay olanlardır. Bir kâse kaliteli yoğurt kolayca sindirilebilir ve bağırsak sağlığını iyileştirmek için protein ve bazı iyi mikroplar içerir.

Peynir ve krakeri kuruyemişlerle değiştirin
Peynirler geç saatlerde yenmemelidir. Peynir yüksek yağlı, yüksek proteinli bir besindir, bu nedenle sindirim sisteminden çok yavaş geçer ve yatağa gittiğinizde hala mide bağırsak sisteminde olur.
Peynirdeki tiramin adlı bir amino asit de böbreküstü bezlerini harekete geçirir ve kortizol seviyelerini yükseltir. Bazıları tiramine daha duyarlıdır. Ancak çoğu kişi beyninizin uyku moduna geçebilmesi için üzerinde çalışılması gereken bir adrenal tepki yaşayacaktır. Çiğ kuruyemişler gece atıştırmalığı için iyi bir alternatiftir. Magnezyum içerirler, bu da kas sistemini ve sinir sistemini rahatlatarak vücudun restorasyon ve rahatlama moduna geçmesini kolaylaştırır. Badem, Brezilya fıstığı ve kaju fıstığı yüksek magnezyum içerirken, Antep fıstığı ve ceviz uyku hormonu olan melatonin içerir. Küçük bir kâse ya da bir avuç dolusu karışık fındıkla iyi lif, besin ve yağ alırsınız.
Sütlü çikolata yerine bitter çikolata ya da badem tüketilmelidir
sütlü çikolata, içerdiği yağ ve şeker miktarı nedeniyle inanılmaz derecede bağımlılık yapar. Brezilya fıstığı ve badem uyku için faydalı olan magnezyum içerir. Bunlardan birkaçı, tek başına çikolatadan daha az yağ ve şeker içerir. Ancak dikkatli olun bitter çikolata kafein içerir ve bu da uyumanızı engelleyebilir.
Sıcak çikolatayı kakaolu bir içecekle değiştirin
Sıvı haldeki çikolata katı çikolatadan daha iyi değildir. Sıcak çikolataların çoğu şeker ve süt tozu ile biraz çikolata aromasından oluşur. Akşamları sıcak bir şeyler içmeyi seviyorsanız ideal seçenek papatya veya nane gibi bir bitki çayıdır.

Cipsler patlamış mısırla değiştirilebilir
Yatmadan önceki saatlerde rafine karbonhidrat, tuz ve yağ kombinasyonundan kesinlikle kaçınılmalıdır. Kan şekerimizi yükseltir ve midede uzun süre kalır, oysa ideal olarak yatağa gittiğinizde sindirim sisteminizin mümkün olduğunca boş kalması gerekir.
Patlamış mısırınızı tavada yaparsanız ve üzerine şeker ve tereyağı değil yerine hafifçe tuz serperseniz cipslerden daha az zararlıdır. Patlamış mısırdaki lif sindirimi uzun sürer ve şişkinlik ve rahatsızlığa neden olabilir. Ölçülü tüketilmelidir.
Tost yerine yulaf lapası tüketilebilir
Tost glüten içerir. glüten intoleransı olan birçok insan için bağırsak zarını tahriş eder. Yulaf lapası glütensizdir ve bu nedenle kan şekeri seviyelerini daha az kötüleştirir.
Döneri şiş kebapla değiştirin
döner kebap ve patates kızartması yedikten sonra yatağa girdiğinizde yiyecekler hala midenizde olacak, reflü ve hararete neden olacaktır. Bunun yerine tüketeceğiniz ızgara et o kadar da kötü değildir ekmeğini, patates kızartmasını ve yanındaki gazlı içecek tüketilmemelidir. Araştırmalar, yatma vaktine çok yakın kalori tüketmenin metabolik sendrom riskinizi artırdığını gösteriyor. Bu durum yüksek tansiyon, insülin direnci, yüksek kolesterol ve Tip 2 diyabetten kansere kadar bir dizi ciddi hastalıkla bağlantılıdır.

Geç yemek yemek kilo aldırır
Avrupa ve Uluslararası Obezite 2020 Konferansı’nda sunulan araştırma, gece geç saatlerde yemek yiyenlerin günlük kalorilerinin yüzde 40’ını akşam 6’dan sonra tükettiklerini ortaya koydu. Akşamları televizyon izlerken yediğimiz yiyecekler genellikle aşırı tüketmek için yapılmıştır.
Klasik atıştırmalık yiyeceklerin çoğu metabolizmamızı bozar ve insülin direncine neden olarak diyabet ve kilo alımına yol açabilir. İster tuzlu ister tatlı atıştırmalıklar olsun, rafine karbonhidratlar ve şekerler kan şekerinde büyük bir artışa neden olur. Bu genellikle kendimizi yorgun hissetmemize neden olur.