
Acil Tıp Uzmanı Dr. Kerem Pekbüyük, Ramazan Bayramı’nda acil servislerdeki yoğunluğa dikkat çekti. “Bayramın özellikle ilk iki günü, normal günlere kıyasla acil servis başvurularında yüzde 30 ila 40 oranında artış gözlemliyoruz” dedi.
Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Kerem Pekbüyük Pekbüyük, “Kalp çarpıntısı yaşayan hastaların bir kısmı daha önce hiçbir tanı almamış oluyor. Genç yaşta, ilk kez bayram sofrasında yaşadığı çarpıntı ya da mide bulantısını hafife alıyor, ama aslında bu tablo ciddiye alınmalı” ifadelerini kullandı.Özellikle tatlı, tuzlu ve yağlı yiyeceklerin aynı öğünde yüksek miktarda tüketilmesinin kalp yükünü artırdığını söyleyen Pekbüyük, “Hipertansiyon hastalarının ilaçlarını aksatması ya da ‘bugünlük almasam da olur’ demesi, bayram günlerini ciddi sağlık krizlerine çevirebiliyor” uyarısını yaptı.
Pekbüyük, Ramazan Bayramı’nda acil servislerdeki yoğunluğa dikkat çekerek, “Bayramın özellikle ilk iki günü, normal günlere kıyasla acil servis başvurularında yüzde 30 ila 40 oranında artış gözlemliyoruz” dedi.En sık başvuru nedenlerinin başında göğüs ağrısı, bayılma, baş dönmesi, yüksek tansiyon ve mide ağrıları olduğunu belirten Pekbüyük, “Uzun süren açlık sonrası aniden ağır yemekler yemek, vücudu zorlayabiliyor. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerde bu tablo ciddi sonuçlara yol açabiliyor” dedi.
“Sindirim sistemi rahatsızlıklarını ihmal etmeyin”
Bayramda vakaların sadece kalple sınırlı olmadığını söyleyen Pekbüyük, şunları söyledi:
“Mide ağrısı, kusma, şiddetli karın ağrısı, gıda zehirlenmesi gibi vakalar da oldukça sık karşımıza çıkıyor. Evde yapılan ya da uzun süre beklemiş yiyeceklerin tüketimi, sindirim sistemini olumsuz etkileyebiliyor. Kimi zaman safra kesesi taşları veya akut pankreatit gibi ciddi tablolara bile dönüşebiliyor.”
Acil servislerde yaşanan yoğunluk, önlenebilir yöntemlerle artıyor
Uzm. Dr. Kerem Pekbüyük, bayramda yaşanan acil servis yoğunluğunun büyük kısmı önlenebilir olduğunu belirtti. Uyarılar yaptı:
“İlaçlar kesinlikle aksatılmamalı. Özellikle tansiyon ve şeker ilaçlarının düzenli kullanımı hayati önem taşır.
Bayramda ‘her şeyden biraz’ anlayışı yerine, bilinçli porsiyon kontrolü yapılmalı