Ayaklardaki Enfeksiyon Riski! Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayak hijyeninin kötü kokuyu önlediğini, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı kalkan görevi gördüğünü belirten Biruni Üniversitesi’nden Podolog Beste Altınordu, ayak sağlığını korumanın püf noktalarını anlattı.

“Ayaktaki bakteriler enfeksiyon yapabilir”

Ayakların gün içinde ayakkabı içinde kapalı kaldığını, terle birlikte nemin arttığını, bunun da bakteriler için ideal ortam yarattığını açıklayan Altınordu, şöyle söyledi:

Bilimsel araştırmalara göre, ayaklarını her gün düzenli yıkayan bireylerin cilt yüzeyinde yaklaşık 8 bin 800 bakteri bulunurken, iki günde bir yıkayanlarda bu sayı 1 milyonun üzerine çıkıyor. Ayak kokusu ise genellikle terle ilişkilendirilse de asıl neden, teri parçalayan bakteriler. Staphylococcus bakterileri terdeki amino asitleri parçalayarak isovalerik asit üretiyor ve bu kimyasal ‘peynirimsi, asidik’ bir kokuya neden oluyor. Bu koku sosyal açıdan rahatsız edici olabilir ancak asıl tehlike, bu bakterilerin ciltteki çatlaklardan vücuda girerek enfeksiyona yol açması.”

“Parmak araları mantarların ortamı”

Ayakta en sık karşılaşılan problemlerden biri de atlet ayağı (tinea pedis) adı verilen mantar enfeksiyonu olduğunu söyleyen Altınordu, “Parmak aralarında nem kaldığında, bu bölge mantarların yerleşmesi için uygun ortam haline gelir. Kaşıntı, kızarıklık, çatlama, şişlik ve kötü koku gibi şikayetlerle karşımıza çıkar ” dedi.

“Diyabet Hastaları dikkatli olmalı”

Diyabet, kan dolaşımını ve sinir hassasiyetini azaltır. Bu nedenle ayakta oluşan küçük bir yara bile fark edilmeden büyüyebilir. Aynı zamanda bu yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Eğer bakteri veya mantar bulaşırsa, ciddi enfeksiyonlara, hatta ülser veya ampütasyona kadar gidebilecek sonuçlara neden olabilir.”

Dikkat edilmesi gerekenler

Günde en az bir kez, tercihen sabah ve akşam olmak üzere iki kez ayak yıkamanın bakterilerin kontrol altına alınması açısından büyük önem taşıdığını aktaran Altınordu, şunları söyledi:

Yıkamanın ardından özellikle parmak aralarının iyice kurulanması gerekiyor. Nemli kalan bölgeler, mantar enfeksiyonlarına davetiye çıkarır. Özellikle atlet ayağı dediğimiz tinea pedis, bu şekilde yayılır.”

 “Günde en az 1 kez, tercihen 2 kez ayaklarınızı sabunla yıkayın. Parmak aralarını ıslak bırakmayın. Pamuklu ve nefes alan çoraplar tercih edin. Aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymeyin, havalandırın. Ayakta yara, kızarıklık, pullanma varsa geç kalmadan uzmana danışın.”

Vücudumuzun sağlığı ayaklardan başlar

Ayak bakımının yalnızca estetik değil, genel sağlık açısından da hayati olduğunu söyleyen Altınordu, “Ayak bakımı sadece pedikürden ibaret değil. Düzenli temizlik, doğru kurutma ve uygun ayakkabı seçimiyle ayaklarınızı mantar, bakteri ve kötü kokudan koruyabilirsiniz. Ayakta başlayan hijyen, tüm vücudu etkiler ” uyarılarında bulundu. 

Kaynak:https://t24.com.tr/haber/uzmani-enfeksiyona-karsi-uyardi-ayni-ayakkabiyi-iki-gun-ust-uste-giymeyin,1228713#google_vignette

Related Posts

Uzman Doktor Uyardı “Bayramlar Hastalıkların Yayılmasında Etkili”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayramda solunum yolu hastalıklarının yayılma riskine karşı uyarılarda bulunarak, “Bayramlar, salgının işine gelen ortamlardır. Yaşlı ve kronik hastalığı olan, akciğer, kalp, şeker hastalığı, böbrek…

Ramazan’dan Sonra Günlük Beslenme Düzenine Nasıl Geçiş Yapılmalı?

Oruç tutanların beslenme düzenindeki değişiklikler fazlasıyla belirgindir. İftar ve sahur, vücudun vücudun ihtiyaçları için oldukça önemlidir. Bu dönemde metabolizma, sindirim sistemi ve hormonal dengeler belirli bir düzene alışıyor. Ramazan sonrası…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir