Ramazandan Sonra Beslenme Düzeninde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Ramazan ayı süresince alışılan kısa süreli beslenme ve uzun süren açlık düzeni sonrası normal beslenmeye sağlıklı şekilde geçmek önemli. Diyetisyen ve Öğretim Görevlisi Aslıhan Elmas, sağlıklı bir şekilde normal beslenme düzenine geçiş yapılmasını sağlayacak tavsiyeler verdi.

Elmas, kademeli bir geçişin altın kural olduğunu söyledi:

“Acele edilmemeli ve öğünler düzenli olarak artırılmalı. Öğün sayısı kadar içeriği de geçiş sürecini doğru yönetebilmek için önemli. Porsiyon kontrolüyle birlikte öğünlerinizin içeriğini zengin protein kaynakları, taze meyve ve sebzeler, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ile dengeleyin. İşlenmiş, yüksek yağ ve şeker içeren besinleri tüketmekten kaçının. Hazımsızlık, reflü ve mide bulantısı gibi semptomların olmaması için yavaş yiyin ve küçük porsiyonlar tercih edin.”

Su tüketimine ve egzersiz yapmaya özen gösterilmeli

Ramazan ayında uzun süre susuzluğa alışmış olan vücudun yeniden hidrasyonu ve elektrolit dengesi için su ve sıvı alımının ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Elmas, 2-2,5 litre suyun gün içinde tüketilmesinin sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi ve kan basıncının düzenlenmesi için de büyük yardımı olacağını ifade etti. 

Ramazan boyunca düşük fiziksel aktivite ve kısa süreli beslenmeyle metabolizma hızında ve enerjide azalma görülebileceğini ifade eden Elmas, şunları söyledi:

“Bayram tatilinde fiziksel aktiviteyi artırmak metabolizmanın düzenlenmesinde, genel sağlığı iyileştirmede önemli rol oynayacaktır. Ayrıca yağ yakımına destek oluşu ve kas kazanımını artırmasıyla da vücut kompozisyonu üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Egzersiz yapmak enerji seviyelerini yükselteceğinden kişi kendini daha enerjik hissedecektir.”

Bayram tatilinde nasıl sağlıklı beslenilir?

Elmas, “Sürdürmek için dikkat edilmesi gerekenler dengeli ve ölçülü bir şekilde beslenmek, yeterli su içmek ve aktif kalmaktır. Besin tercihlerinizi yağda kızartma pişirme yöntemi kullanılarak hazırlanmış yiyecekler yerine fırında, buharda veya haşlama gibi daha sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş olanlardan yana yapabilirsiniz. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, ağır/yağlı yemekler yerine zeytinyağlı sebzeleri tercih edin” dedi.

Elmas, aşırı yeme eğilimine karşı önemli olan üç noktayı düzenli öğünler, porsiyon kontrolü ve vücudun sinyallerine kulak verilmesi olarak sıraladı: 

“Dengeli planlanmış bir kahvaltı ile açlık hissini daha uzun süre kontrol altında tutarak gün içinde gereğinden fazla kalori alımı önlenebilir. Uzun süre açlıklardan kaçınılmalı, öğünler geçiştirilmemelidir. Bayramda kurulan upuzun masaları görünce iştahı yönetmek zor bir hal alsa da ne kadar yiyebileceğinizi düşünün ve fazlasını almayın. Tadına bakmak istediğiniz tatların küçük porsiyonlarını tercih edin. Ayaküstü atıştırmak yerine yiyeceğiniz kadarını tabağınıza alın, neyi ne kadar yediğinizin farkında olun. Yemek yerken doyduğunuzu hissettiğinizde yemeği bırakın ve daha fazlasını yemek için vücudunuzu zorlamayın. Yemek bittiğinde sofradan kalkmak veya tabağınızı kaldırmak gereğinden fazlasını yemenizi önlemeye yardımcı olacaktır.”

sağlıklı atıştırmalıklar tüketin

Bayramda tüketilebilecek sağlıklı atıştırmalıklardan da bahseden Elmas, “Tatlı ihtiyaçları için taze/kuru meyveler ile kuru yemişler bir arada kullanılırsa hem tat olarak hem de tokluk hissi açısından tatmin edici olacaktır. Burada kullanılan meyve ve kuruyemiş miktarında aşırıya kaçılmamalıdır, ölçülü tüketilmelidir. Her gün şerbetli tatlı tercih etmek yerine dondurma, sütlü tatlılar veya şekersiz kompostolar tercih edilebilir. Yoğurt ve meyve karışımı da yine güzel bir tercih olabilir. Ara öğünlerinizde tuzlu bir alternatif olarak tam tahıllı bir ekmek/kraker üzerine peynir, humus, avokado veya başka mezeler sürülerek tüketilebilir” şeklinde konuştu.

Rafine şeker yerine doğal şeker içeren besinlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Elmas, “Bunlar taze meyvelerle hazırlanmış atıştırmalıklar olabilir. Tatlı tercih edilecek ise porsiyonuna dikkat edilmeli, küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Lif içeriği yüksek gıdalar tercih ederek şeker isteğinizi kontrol altında tutabilirsiniz. Hazır tatlılar yerine evde ölçülü şeker/meyve kullanarak hazırladığınız tatlıları tercih edebilirsiniz. Gazlı ve şekerli içeceklerden kaçının” dedi.

Kaynak:https://www.hurriyet.com.tr/aile/galeri-ramazan-sonrasi-beslenme-duzenine-uyum-saglarken-bu-uyarilara-dikkat-42733245/8

Related Posts

K Vitamininin Bebeklerdeki Büyük Önemi!

“K vitamini pıhtılaşma üzerine çok etkilidir“ Ailelerin aşı karşıtlığının yenidoğan bebeklerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, “Doğumdan hemen sonra yapılması gereken…

Uzmanlar Açıkladı: En Unutkan Kan Grubu

Kan grubuna göre insanların özellik değişimlerini araştıran bilim insanları, en unutkan kan grubunu tespit etti. Araştırmalara göre, bu insanlar sabah yediklerini bile hatırlamazken bu durum oldukça tehlikeli. “Bu kan grubu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir